Asociația Română de Dreptul Concurenței (ARCON) a organizat dezbaterea “Modernizarea VBER”, în parteneriat cu Editura Universul Juridic

Noul Regulament de Exceptare pe Categorii a Acordurilor Verticale (VBER) și impactul lui asupra companiilor de pe piața locală și cea europeană au constituit subiectul primei dezbateri organizate de Asociația Română de Dreptul Concurenței (ARCON), în parteneriat cu Editura Universul Juridic, în data de 20 septembrie 2023.

Dezbaterea “Modernizarea VBER” a adus la masa discuțiilor lectori prestigioși ca Herlinde Burez – avocat expert în dreptul concurenței, partener la contrast European & Business Law (Bruxelles), Paul Bridgeland – Comisia Europeană, Departamentul pentru Concurență, implicat direct în redactarea modificărilor VBER, Bogdan Chirițoiu – Președinte, Consiliul Concurenței, Aida Săndulache – Legal and Compliance Director, Servier și Alexandru Șotropa, Competition Law Coordinator, eMAG.

Discuția, moderată de Anca Buta Mușat, Președinte și Membru fondator ARCON, a fost organizată în format hibrid. Astfel, pe lângă cei care au participat fizic la eveniment, s-au conectat online experți din România, Grecia, Olanda, Belgia, Marea Britanie și Brazilia. Lectorii au discutat despre modificările VBER, dar și despre motivația care a stat la baza acestor modificări și impactul lor în diverse piețe, cu accent pe piața farmaceutică și cea a comerțului online.

„Am ales această temă datorită ariei largi și numărului mare de sectoare comerciale cărora li se aplică. De altfel, și numărul mare de participanți ne confirmă gradul înalt de preocupare al agenților economici vizavi de limitele interpretării și aplicării regulamentului.” – Anca Buta Mușat.

Acest regulament exista deja de mult timp pe piață, iar procesul de revizuire a durat 4 ani. Am adaptat regulamentul la schimbările din piață și din jurisprudență, iar când vorbesc despre schimbările din piață mă refer în principal la creșterea semnificativă a comerțului online. De asemenea, ne-am dorit să aducem clarificări în zonele unde existau interpretări și să umplem anumite goluri, dar și să promovăm o abordare armonizată asupra acordurilor verticale la nivelul UE.” – Paul Bridgeland.

 “Noul VBER a intrat în vigoare în iunie 2022, deci îl avem deja de 16 luni, și va rămâne în vigoare încă mulți ani, mai exact 12. Este correct să spunem că acest regulament reprezintă o evoluție, comparative cu predecesorul său, nu o revoluție. Sunt modificări pentru sistemele de distribuție, pentru distribuția duală și pentru comerțul online.Herlinde Burez.

 “Fără impactul crescut al comerțului online, nu s-ar fi întors lumea la acorduri verticale, cred că online-ul a forțat o regândire asupra ce este permis și ce nu este permis. În practică, ce va însemna asta? Că regulile sunt poate mai puțin tranșante și lasă mai mult loc analizei de la caz la caz.”-  Bogdan Chirițoiu.

 “Cred că este interesant să discutăm, inclusiv cu interlocutorii noștri de la Bruxelles, cum văd aplicarea disctribuției duale către sistemele de distribuție alternative a medicamentelor și, mai ales pentru noi, practicienii, care sunt punctele sensibile din punctul de vedere al regulamentului la care trebuie să ne uităm. Știm că avem această limitare a cote de piață la 30% și piața relevantă în domeniul farmaceutic are o reglementare aparte. Practica Comisiei și a autorităților de concurență a mers către nivelul ATC IV, și atunci cota de piață poate să ajungă să fie definită la un nivel mai mare, pentru că piața este definită foarte retsrâns” – Aida Săndulache.

 “Pentru mediul de business, acordurile verticale sunt un subiect foarte important. Avem nevoie de stabilitate în cee ace privește aplicarea uniformă a regulilor de concurență și aici Vertical Guidelines ajută mult. În același timp, există provocarea de a acoperi toate modelele de business care există, pentru că atunci când vorbim despre un marketplace online vorbim despre multe modele de business.”-  Alexandru Șotropa.

 “Modernizarea VBER”  a fost prima din seria de patru dezbateri ARCON-Universul Juridic, dedicate unor subiecte extrem de importante legate de Dreptul Concurenței, care ridică în prezent provocări majore atât în rândul practicienilor locali, cât și în rândul practicienilor din alte state ale Uniunii Europene.

 Evenimentele își propun să ofere părților interesate – precum judecători, reprezentanți ai autorităților publice, profesori universitari, avocați, reprezentanți ai mediului de afaceri și studenți – posibilitatea de a face schimb de idei, puncte de vedere și preocupări asupra unor probleme aflate în dezbatere în acest moment. Evenimentele vor avea loc la București în perioada septembrie – decembrie 2023 atât fizic, cât și online, oferind o platformă hibridă perfectă pentru astfel de dezbateri.

0 Item | 0.00 
View Cart